The Ordinary 100 % Plant-Derived Squalane – miksi tämä on loistava tuote

Me käytämme mattavoiteita ja -meikkejä pitääksemme ihon öljyttömänä. Sitten ostetaan sitä öljyä pullossa ja onnellisena levitetään iholle. Siis mistä on kyse?

Ihomme sebumista, eli siitä ei niin viehkeästä rasvasta joka kiiltelee kasvoillamme puuterin petettyä,  yli 10 % on skvaleenia. Sillä on tärkeä tehtävä ikävästä kiiltelystä huolimatta – se rasvamaisena aineena estää vesimäisen kosteuden haihtumisen iholta, ja pitää ihon pinnan pehmeänä. Skvaleeni on osa NMF:ää, ihon suojabarrieria.

Mitä on skvaleeni?

Skvaleeni on rasvahappo jota löytyy eläin- sekä kasvikunnan öljyistä. Eläinperäistä skvaleenia on käytetty parantavana öljynä vuosikymmenten ajan, ja myöhemmin tätä opittiin eristämään myös kasveista.

Miksi pehmeästä ihosta sanotaan ”pehmeä kuin vauvan pylly”? No koska vauvoilla ihon skvaleenipitoisuus on korkea! Iho alkaa menettää skvaleenia 20 ikävuoden jälkeen, ja 30-40 vuoden iässä pitoisuus on jo aika pieni.

Voidepurkissa lukee skvalaani, onko se sama asia?

Skvalaani on skvaleenista saatu aine, jolla on samat pehmentävät ominaisuudet. Kosmetiikka suosii juuri tätä -aani loppuista. Miksi muuttaa hyvältä kuulostavaa, iholla luonnostaan olevaa ainetta? Syy löytyy molekyylitasolta:

Skvaleeni on hiilivety, jossa hiilten välillä on kaksoissidoksia. Kaksoissidokset reagoivat helposti hapen kanssa. Hapettumisen seurauksena syntyy skvaleeniperoksidia, joka tutkitusti aiheuttaa näppylöitä.

Kun skvaleenia hydrogenoidaan, kaksoissidokset häviävät ja syntyy skvalaania, joka ei hapetu. Skvalaani on siis stabiili, hyvin säilyvä ja se ei tuki huokosia ja aiheuta finnejä. Ihoa se pehmentää yhtä hyvin kuin kaksoissidosversionsa.

Mistä skvaleenia saadaan?

Skvaleenia kerättiin alun perin hain maksasta, ja se on itseasiassa nimetty Squalide-hailajin mukaan. Myöhemmin sitä löydettiin myös kasveista, ja kasviöljyistä eristettyä skvalaania suositaan eettisyyden takia.

Skvalaania voidaan valmistaa nykypäivänä myös synteettisesti, silloin sen löytää kosmetiikkatuoteen ingredients-listalta nimellä ”Hydrogenated Polyisobutene”. Kasviperäinen skvalaani kulkee helposti tunnistettavalla nimellä ”Squalane”, ja joissain tuotteissa voi olla myös skvaleenia, ”Squalene”.

5 syytä käyttää skvalaania:

1. Se ei ärsytä ihoa. Skvalaani on erittäin hyvin siedetty raaka-aine, eikä aiheuta herkistymisiä.

2. Se lukitsee kosteuden ihoon. Skvalaani on loistava säilyttämään kosteutta ihossa. Se muodostaa pehmeän ja ihon joustavuutta parantavan kalvon ihon pinnalle, jolloin kosteuttavat aineet eivät pääse haihtumaan ihon pinnalta.

3. Se on kevyt, eikä jätä ihoa rasvaisen tuntuiseksi.

4. Se auttaa muita hyviä aineita imeytymään ihoon. Koska ihossa on luonnostaan skvalaania, se imetyy hyvin ja kuljettaa muita raaka-aineita mukanaan.

5. Sitä voi käyttää myös hiuksiin!

The Ordinary 100 % Plant-Derived Squalane

Ah. Mistä edes aloittaisin tämän ylistysjulistuksen. Olen käyttänyt tätä tuotetta nyt reilun kolme viikkoa, ja ihoni on ollut näin pehmeä viimeksi ala-asteella.

Kerron ensin ihostani; se on tukkoinen, paksu, rasvainen, mutta kosteusköyhä.

Aikuisen epäpuhtaan ihon hoito on haastavaa. Ihoni pinta menee välittömästi karheaksi, jos käytän stydimpiä hoitotuotteita, esimerkiksi epäpuhtaan ihon tuotteet eivät yleensä sovi minulle. En voi käyttää paksuja, rasvamaisia kosteusvoiteita, koska ihoni ei ime niitä, ja tuntuma iholla jää ällöksi.

En pidä öljyistä, ne ehkä pehmentävät ihon pintaa, mutta muutaman päivän päästä huomaan huokosten menevän tukkoon. Kosteuttaminen ja kosteuden säilyttäminen on siis ollut todella vaikeaa!

The Ordinaryn Squalane öljy on heaven sent minun iholleni. Iltaisin laitan kasvoveden jälkeen essenceä tai seerumia ja kosteusvoidetta, sekä päälle tämän skvalaaniöljyn. Lukitsen sillä vesimäiset humektantit, eli kosteuttavat aineet ihooni estäen niitä haihtumasta taivaan tuuliin.

Öljy imeytyy kosteusvoiteen päälle, ja koska skvalaani ei ärsytä ihoa, olen uskaltanut levittää sitä silmänympärysiholle (lue; vetelen sitä silmien päälle). Uskon tämän myös vaikuttaneen positiivisesti kestotaivutuksesta kärsineisiin ripsiini!

Ensimmäisen viikon ajan, laitoin skvalaania myös aamuisin, eikä meikkini kiiltänyt sen enempää mitä ilmankaan. Nyt ihoni tuntuu sen verran hyvälle aamuisin, että en ole kokenut tarpeelliseksi lisätä tätä tuotetta, koska laitan kosteusvoiteen päälle vielä aurinkovoiteen.

Kenelle skvalaaniöljy sopii?

Suosittelen skvalaaniöljyä kaikille, ketkä kamppailette kuivan, kosteusköyhän tai hilseilevän ihon kanssa. Skvalaaniöljyllä voi myös kokeilla hoitaa ihottumia ja päänahkaa.

The Ordinaryn skvalaaniöljyllä on hyvä säilyvyys – 12 kk avaamisen jälkeen. Koska siinä ei ole niitä kaksoissidoksia, se ei vanhene niin nopeasti kun monet luonnon öljyt.

Oman The Ordinary 100 % Plant-Derived Squalanen tilasin eleven.fi:stä, ja sillä oli hintaa 9,80 €.

 

Onko muilla kokemusta skvalaanista?

♥ Noora

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.